VAKIF NASIL KURULUR

VAKIF NASIL KURULUR VAKIF KURULUŞUNDA DİKKAT! EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR!

Vakıf nasıl kurulur son derece önemli noktalar vardır. Vakıf senetleri, mahkemeden karar  çıkarma işlemlerinden önce dikkat edilmesi gereken ince nüanslar bulunmaktadır. Bu ayrıntılar Vakıf kurmaktan çok daha önemlidir. Çünkü kurulacak vakfınızın devamlılığı ve sağlıklı işlemesi, ortaya koyduğunuz eserin yaşaması için elzemdir.

Bu sebeple Vakıf Kurma uzmanlık gerektirir.

Öncelikle. Dernekler ve Vakıflar arasındaki fark; Dernekler kişi ve kuruluş topluluklarıdır. Vakıflar ise; Mal ve sermaye topluluğudur.

Aşağıda vakıf nasıl kurulur için çok önemli! hususlar belirtilmiştir. Her biri ayrı önem taşımaktadır… Vakıf Nasıl Kurulur

Vakıf Kuruluşunda Önemli Noktalar !

• Vakfın zorunlu organları T.M.K. hükmündeki şekli ile üst kurul, icra heyeti ve denetim heyetidir.
  • Vakıf tescili esnasında bir kişi yetkilendirilir. Vakıf senetleri çıkıncaya kadar. 3 kişilik geçici yönetim kurulunun atanması yeterli olacaktır.
  • Vakıf kurucularının akçeli yardımda bulunmaları şarttır. Aksi takdirde kurucu üye sıfatı kazanamazlar.
  • Yargıtay 16. Hukuk dairesinin içtihat kararları gereğince kurucu üye sıfatı kalkmaz. Vakfın sonuna kadar eseriniz ile adınız ilelebet kalır.
  • Vakfınızın amaçlarını ‘dar’. Kapsamını ‘geniş’ tutmanızda fayda var bu ileride akarınızın idaresini kolaylaştırmanıza ve geliştirmenize büyük katkı sağlar.
  • Vakıf senetlerinde asgari rakam olan şimdiki dönem için 60.000 lira yazmanız tavsiye edilmez. Mahkeme sürecinde sorun yaşanabilir. Mahkeme yeniden düzenleme isteyebilir .  Hukuki  sürecin uzaması da işinizin akmasına neden olur. Bu sebeple  5000 lira gibi farkla Sermayeyi arttırırsanız. Sürecin tadilata gerek kalmadan sorunsuz ilerlemesini sağlamış olursunuz.
  • Vakıf Kuruluşunda Sermaye ile ilgili bir diğer konuda Paranız bloke edileceğinden nakitle kurup, gayrimenkule çevirmeniz size avantaj sağlayacaktır. Unutmayın! önemli olan Vakıf kurmak değil. Vakfı yaşatmaktır. Bunun için vakıf akarının sağlanması çok önemlidir.
  • Hukuki görüşlere göre ‘başkanın oyu eşitlik halinde iki oy sayılır.’ Hakim görüşe rağmen sorun yaşamamak adına yönetimimizi tek sayı ile tutmakta fayda vardır.
  • Kurucular arasında dernekler gibi tüzel kişiliklerin bulunması halinde tüzüklerinde ilgili madde aranır. Genel kurul kararı ile derneği vakıf yönetiminde temsil edecek kişi ya da kişiler tüzük hükümleri gereğince belirlenir.
  • Vakfın sağlıklı ve seri işlemesi açısından vakıf senedi değişikliklerinde 2/3 çoğunluk şartı gibi maddeler koymayınız.
  • Vakıf açmak eserinizi meydana getirmektir. Bu Vakıfın açılışında size destek olmuş, yol göstermiş, büyüklerinizi, dostlarınızı ( ‘ömrünün sonuna kadar’ , ‘eşitlik durumunda oy hakkının iki oy sayılması’ ) gibi yetkilerle onursal başkan yapabilirsiniz. Hem bu sevdiğiniz hakkı, emeği geçmiş insanları, kurucu sorumluluk yüklemeden, onore etmiş ve söz sahibi yapmış olursunuz.

VAKIF KURULUŞUNDA DİKKAT! EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR!

Vakfın uzun yıllar devamlılığı ve canlılığını sağlamanız çok önemli Örneğin; Bir ‘Balkan Vakfı’ kurdunuz. Vakfın kültürel ve ekonomik canlılığı için ‘Balkan Müzesi’ , ‘Balkan Kültür Evi’ , ‘Balkan Mutfağı’ , ‘Balkan Konağı’ gibi kültürel ve ekonomik oluşumu ve devamlılığı sağlayan akarlarının oluşturulması. Ve Projeler ve bilhassa fonlardan vakfınızın yararlanabilmesi için alt yapısının profesyonelce hazırlanması gerekmektedir. Balkan Vakfı örneğinden de yola çıkarak  Çok üstüne bastım belki ama..

Önemli olan eserin kurulması değil. Yaşamasıdır.’

Cenk ÜSKÜP

Detaylı Bilgi için arayabilirsiniz. 0 212 293 33 48 – 0 536 268 11 66