Spor Kulübü Nasıl Kurulur

Spor Kulübü Nedir

Spor Kulübü Nasıl Kurulur sorusuna cevabı için önce spor kulübü hakkında biraz bilgi ile başlayalım. Spor kulübü Dernekler statüsündedir. 5253 sayılı dernekler kanununa tabidir. Zaman zaman gençlik ve spor kulüpleri için ayrı bir kanun hazırlanması gündeme gelmiştir. Ancak Henüz böyle bir tasarı oluşmamış ve tabiatıyla yasalaşmamıştır.

Spor Kulüpleri ayrıca Genlik ve Spor Kulüpleri yönetmeliği ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlıdır. Tabii ki. istendiği takdirde. Gençlik Spor Bakanlığı’nın il düzeyinde işlemleri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüklerince yürütülür.

Böylece Kulüp Tescili Spor İl Müdürlüğünden yaptırıldıktan sonra isteğe bağlı olarak tüzüğünde yazılı olan her branş için branş tescili açılır.

‘Gençlik’ kelimesi eklenirse, üyelerin, sporcuların boş zamanlarını değerlendirmesi hedeflenir.

Spor Kulüpleri ayrıca A.Ş. Statüsünde de kurulabilir. Lisanslar A.Ş. Üzerinden de kayıt altına alınır. Son yıllarda büyük kulüplerde sıkça görülen bir olaydır.

Spor Kulübü Nasıl Kurulur

spor kulubu nasil kurulur

Dernek statüsünde olduğu için dernek nasıl kurulur sorusunun cevabı ile aynı evraklarla dernekler ve şube birimlerince kurulur. Sadece tüzüğe renk ve ‘spor kulübü’ ibaresi ve mümkün olduğunca ileride yapmayı düşündüğünüz spor branşları da yazılmalıdır.

• Dernek kuruluş bildirimi en az 7 kişi ile
  • Dernek Tüzüğü
  • Muvafakatname (mesken vb. ise)
  • Kira kontratı
  • Tapu fotokopisi
  • Tebligat listesi

Spor Kulübü Tescil İşlemleri

• Spor Kulübü Derneğinizin kuruluşunu yaptıktan sonra tutmakla yükümlü olduğu defterler dernekler müdürlüğünce tasdik ettirilir.
  • Yönetmelikteki ilgili makbuzlar matbaamızca basılır
  • Genel Kurul işlemi yapılır.
  • İlk genel kurul sürecindeyken Vergi Numarası alınır
  • Banka Hesabı açılır.
  • Spor kulüpleri yönetmeliğinde belirtilen (tescil taahhütnamesi, antrenörlük sözleşmesi, yönetimi, kulübün renklerini gösteren vb. dilekçeler ile Antrenör belgesi Gençlik Hizmetleri spor il müdürlüklerine teslim edilir.
  • Antrenör belgeleri dövüş sporlarında 3. Kademe diğer spor branşlarında ise; 2. Kademe olarak kullanılır.
  • (Futbol Hariç) Yelkenden, Badmington, Tekvandodan, basketbola kadar. Kulüp tescil işleminden sonra ilgili branşın özerk federasyona başvuru yaparak kayıt olurlar.
  • Müsabakalara katılma ya da müsabık gönderme statüsüne sahip olan başka bir deyişle federe olan kulübü sporcularının lisansları çıkartılır.