Dernek Nedir

Dernek, kazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, ortak gaye ve amaçlar doğrultusunda bir arada çalışma yapmak için oluşturulan tüzel kişiliktir.  Dernek Nasıl Kurulur diyorsanız öncelikle kuruluş bildirimi hazırlamak, tüzük hazırlamak, muvafakatname ve tebligat listesi gereklidir. Şimdi dernek tüzüğü ve nasıl hazırlanmalı ona bakalım.dernek tüzüğü

Dernek Tüzüğü

Derneğinizin ana amacını hangi alanda faaliyet sürdüreceğini ve bu amaç ve faaliyetlerini gerçekleştirmek için hangi işleyiş, yönetim, yönetişim metodlarını, denetimini. Anlatan derneğinizin kurallarını bir bütün olarak anlatan kanunlar çerçevesi içerisinde sınırsız olan yazılı bir akitnamedir.

Tıpkı bir ülkenin anayasası gibidir. Ancak Anglosakson demokrasi modeli gibi sadece ana hatlarla sınırlı kalmaz. İç yönetmelik gibi detaylı uyulması gereken genel kurallar ile özel kurallarıda anlatır. Başka bir deyişle ana sözleşme gibidir.

Dernek Tüzüğü Hazırlamak

Dernek için tüzük yazma konusu bir hukuk ya da bir müşavirlik işinden ziyade uzmanlık gerektiren ayrı bir konudur. Ülkemizde Bu konuda kamu tarafından yayımlanan örnek tüzükler oldukça gelişmiştir.

Yine de tüzüğünüzü yazarken temsil giderlerinin detayını bildirmeniz, demeç yetkisini kurallara bağlamanız, sonunda var olmayan hükümler için ilgili kanun hükümlerine genel atıfta bulunmanız. Ciddi derneklerimiz için konunun derinliğine indiğinizde ayrı bir önem arz edecektir.

Örnek dernek Tüzüğü Şubeli

Örnek dernek Tüzüğü Şubesiz

Tüzük Hazırlamanın Püf Noktaları

One thought on “Dernek Tüzüğü

1. 450 kişinin üye olduğu bir spor kulübünün yönetim kurulu kaç üye imzası ile düşürülür.