Dernek Nasıl Kurulur ve Yönetilir

Dernek Nasıl Kurulur ve Yönetilir

Dernek nasıl kurulur ve yönetilir başlıklı yazımızda siz değerli okuyucularımıza dernek nasıl kurulur, dernek kurmak için gerekli belgeler ve dernek yönetiminden kısaca bahsedip sizlere derneklerle ilgili aramalarınızda yardımcı olmaya çalışacağız.

Neden Dernek Kurulur

Sosyal bir fayda sağlamak, Belirli amaçlarınızı gerçekleştirmek, ya da bir projeniz mi var? Bunu hayata geçirmek mi istiyorsunuz. Derneğinizin kuruluşunu yapmaya karar verdiniz. Şimdi yapmanız gerekenler.

Dernek Nasıl KurulurDernek nasıl kurulur ve yönetilir

5253 sayılı dernekler kanununda şu şekilde belirtilmiştir. En az yedi, gerçek yada tüzel kişinin faaliyetlerini kar amacı gütmeden sürekli olarak gerçekleştirmek istedikleri tüzel kişiliği ifade eder. Şeklinde betimlenmiştir.

Dernek kurmak için gerekli belgeler ve şartlar vardır. Çocuk dernekleri hariç öncelikle T.C vatandaşı olmanız, 18 yaşını doldurmuş olmanız gibi etkenlerden başka temin edilmesi gereken belgeler ve bu belgelerin teslim edilmesi gereken yerler vardır.Şimdi bunları alt başlıkta inceleyelim.

Dernek için lazım olan belgeler

Bir kere öncelikle dernek, kurucularının imzasını taşıyan 2 adet dernek kuruluş bildirimi gereklidir. Yine dernek kurucuları tarafından imzalanmış 2 adet dernek tüzüğü, yazışmaya yetkili kişilerin ad ve soyadlarının adresleri ile olan belgenin imzalı şekli gerekmektedir.

Bunların en az 2 nüshasının dilekçeye ekli olarak o yerin en büyük mülki amirine verilmesi onaylanması ile dernek kurulmuş olacaktır.

Bu konuda dikkat çekici ayrıntıların başında kar amacı gütmeyen kuruluş ibaresidir. Dernek salt olarak kar amacı gütmez. Ancak profesyonel bir dernek yapısında kurumsallaşmanın ilk hedefi. Güçlü bir mali altyapıya kavuşmaktır. Bu da özverili ve gerçekten mesai harcayarak yapılacak bir iştir. Bu sebeple çağımızın bütünüyle bir ekonomi çağı olduğu göz önüne alındığında. Profesyonelleşecek dernek çatısının temelinde profesyonel bir işleyiş ve yönetim olması gerekliliğidir.

Dernek Yönetimi

Yönetimi konusuna gelecek olursak dernek salt olarak kar amacı gütmemesi ne rağmen alınacak genel kurul kararı ile Başkan, yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerine maaş bağlanabilir ve Sigorta ödemeleri dernek bütçesi tarafından karşılanabilir. Ayrıca kurulacak dernek iktisadi işletmesi özel şirketlerle de ortaklık kurabilir. 3. Bir güç olan sivil toplum ile özel sektör iş birliği yapabilir. Bu hem ekonomiye özel sektöre hem de sivil toplum kuruluşlarına önemli bir ivme kazandırır. Sivil toplumun profesyonelleşerek kültür ve ekonomi hareketlerine yön vermesi gerekir. Bunun da yüksek kültürü ve ileri demokrasiyi tetikleyerek siyasi istikamete, istikrara katkı sağlaması ve sivil toplumun yükselen değer olarak gelişmemize katkı sağlaması kaçınılmaz olacaktır.

Dernek Nasıl Kurulur ve Yönetilir adlı yazımızın sonunda sizlere önemli bir bilgi olarak Dernek Kuruluşlarında kurulacak iyi bir yönetim ekibi ve bu ekibin uyum içinde çalışması dernek kuruluşunuzun en önemli mihenk taşlarından birisi olacaktır.