Dernek Makbuzu Nedir ? Dernek Makbuzu Bastırılması ve Kullanımı

DERNEK MAKBUZU NEDİR ? DERNEK MAKBUZLARININ BASIMI VE KULLANIM ALANLARI

Dernek Makbuzu ; Dernekler 2004 yılına kadar 2908 sayılı kanun gereği, dernek gelirleri alındı belgelerini, mal müdürlüklerinden zimmetle teslim alıp kullanmaktaydı.

2005 yılından itibaren 5253 sayılı dernekler kanunu dernek gelirleri alındı belgesi, gider makbuzu, ayni bağış alındı belgeleri ile ayni yardım teslim belgelerinin  matbaada bastırılması hükmünü öne sürmüştür.  3389 sayılı resmi belgelerin basım ve dağıtımına uygun yasaya tabi olmamakla beraber, biz basım evlerine benzer bir sorumluluk yüklemiştir.

Buna göre matbaamızda basılan resmi dernek makbuzlarının kamu idaresine bildirimi ve tüm yasal sorumluluğu matbaamıza aittir. Derneğiniz matbaamızda basılan resmi belgelerini teslim aldığı gibi kullanabilmektedir.

Değerli dernek yöneticisi yapmanız gereken tek şey firmamızla iletişime geçerek makbuz basımının kararı ile ilgili almak ve dernek bilgilerinizi vererek siparişinizi vermektir.

Derneklere Özel…  Firmamız, Türkiye’de en fazla dernek makbuzu basan ve bu konuda tecrübe sahibi olan matbaadır.

Ayrıca Makbuzların yanlış kullanımı, kaybı, nerelerde, hangi amaçlarla nasıl kullanılacağı hakkında her zaman bilgi alabilirsiniz. Danışmanlık firmaları içinde bünyesine ait olan tek matbaa EKİP – HÜR EFE’de bulunmakta ve kendi resmi künyesi ile makbuzlarınız yasal sorumluluğu matbaamızca üstlenilmektedir.

Örnek dernek gelirleri alındı belgesi

BAĞIŞ, ÜYE AİDATLARINDA ve ÜYELİK GİRİŞ ÖDENTİLERİNDE KULLANILIR.

‘KURS – ÜCRET – FİLANCA GELİRLER’ AMACIYLA KULLANILAMAZ.

DERNEĞİN BANKA HESABINA YATAN İŞLEMLERDE AYRICA ALINDI BELGESİ KESİLMEZ.

Örnek Gider Makbuzu

TÜZÜKTEKİ AMAÇLARINIZA UYGUN OLARAK TİCARİ OLMAYAN HARCAMALARINIZDA KULLANILIR.

ÖRNEĞİN BURS – EĞİTİM – YARDIM – DİĞER DERNEK YA DA KURULUŞLARA YARDIMDA KULLANILIR. KİRA VEYA 2 EL EŞYASI İLE İŞÇİLİK HİZMET GİDERKLERİNDE KULLANILMAZ BU GİBİ DURUMLARDA MALİYE ANLAŞMASI HÜKÜMLERNİCE BASTIĞIMIZ GİDER PUSULASI KULLANILIR.

Örnek Ayni Bağış Alındı Belgesi

DERNEĞİN AYNİ YANİ AYNILIĞI İFADE EDEN ALIMLARINDA MAL BAĞIŞLARINDA KULLANILIR (MASA SANDALYE, BİLGİSAYAR, ERZAK, İNŞAAT MALZEMESİ, GİYSİ GİBİ)

Örnek Ayni Yardım Teslim Belgesi

DERNEĞİN AYNİ YANİ AYNILIĞI İFADE EDEN TESLİMLERİNDE MAL YARDIMLARINDA KULLANILIR (MASA SANDALYE, BİLGİSAYAR, ERZAK, İNŞAAT MALZEMESİ, GİYSİ GİBİ)

Örnek Çoklu Ayni Yardım Teslim Belgesi

DERNEĞİN AYNİ YANİ AYNILIĞI İFADE EDEN ÇOKLU TESLİMLERİNDE BİRDEN ÇOK KİŞİYE AYNI YERDE AYNI ANDA YAPILAN  MAL YARDIMLARINDA KULLANILIR (OKULDAKİ ÇOCUKLARA KİTAP DAĞITIMI GİBİ

2860 SAYILI YARDIM TOPLAMA KANUNU GEREĞİ BASTIRILMASI ZORUNLU MAKBUZLAR.

Derneğiniz belli bir yerde, belli bir süre ile belli bir amaç için topladığı yardımlarda kullanılan remi makbuzlardır.

Yardım toplama alanı ilçe genelinde ise kaymakamlık, il, bölge, ülke genelinde ise valilikçe verilir yılda en fazla bir kez en, fazla bir yıl süre ile verilir.

Muhasebeleştirilmesi ayrı bir hesapta işlenir.  Ve Kampanya yani yardım toplama süresi bitiminde kaymakamlıkça ya da valiliklerce incelenir.

Basılan makbuzların bildirim zorunluluğu matbaamıza aittir.

AYRICA KUTU KOYMA – BANKA HESAPLARI – SMS – PİYANGO ÇEKİLİŞLERİ – ARACILIĞI İLE DE YARDIM TOPLAMA DÜZENELENEBİLİR

2860 SAYILI KANUN UYARINCA BASILAN NAKDİ YARDIM MAKBUZU ÖRNEĞİ

(KERMESLERDEKİ SATIŞLARDA – KONSER VB. ORGANİZASYONLARDA DEVE GÜREŞLERİ FESTİVALİ GİRİŞ BİLETLERİ VB. ALINAN AMAÇ NE İSE NAKİT (PARA) TOPLAMADA KULLANILIR)

2860 SAYILI KANUN UYAINCA BASILAN AYNI YARDIM MAKBUZU ÖRNEĞİ