Dernek Kuruluşu

Dernek kuruluşu nu açıklamak için öncelikle dernek nedir,  derndernek kurulusuek tüzüğü, dernek kuruluşu evrakları, dernek kuruluş masrafları gibi soruların cevabı ile dernek kuruluşunu açıklayacağız.

Dernek Nedir ?

Dernek kanunların sınırlamadığı konularda en az 7 gerçek kişi veya tüzel  kurumun katılımıyla kurulan ve sürekli şekilde bilgilerini ve çalışmalarını paylaşan, ortak payda ve gayeye sahip kişilerin veya kurumların güç birliği yaptığı tüzel kişiliktir.

Dernek Tüzüğü ?

Dernek tüzüğü derneğinizin geniş kapsamlı bir şekildeki tanımıdır. Yani derneğinizin ismi, ne iş yapacağı, hangi alanda faaliyetleri olacağı v.b bilgilerin yer verildiği geniş kapsamlı metindir.

5223 sayılı dernekler kanununa göre dernekler dernek tüzüğünde belirtilmesi zorunlu maddeler vardır. Bunlar;

• Dernek adı ve merkezi
  • Derneğin amacı ve faaliyet alanları
  • Dernek üye alım ve üye çıkarımı şartları
  • Genel kurulun ne şekilde toplanması ve zamanı
  • Genel kurulun görevleri
  • Yönetim ve denetimin görev ve yetkileri
  • Dernek şubesi olacak ise bununla ilgili bilgiler
  • Üyelerin giriş ve yıllık aidatlarının belirlenmesinin şekli
  • Derneğin gelir kaynakları
  • Dernek iç denetim şekli
  • Dernek tüzüğünün değiştirilmesinin şekli
  • Dernek tasfiyesine mal paylaşımı
  • Dernek geçici yönetim kurulunun bilgileri

Dernek tüzüğüne kanunların yasaklamadığı istediğiniz maddeleri ekleyebileceğinizi unutmayın.

Dernek Kuruluşu Evrakları

Derneğinizi kurarken gereken belgeler ;

• Dernek kurucuları tarafından hazırlatılıp imzalanan dernek kuruluşu bildirimi formu
  • Kurucular tarafından her sayfası imzalanmış dernek tüzüğü 2 adet
  • Dernek kurucularında tüzel kişi var ise bu kurumun genel bilgileri
  • Kurucular arasında dernek ve vakıflar hariç kar amacı gütmeyen bir kurum bulunuyor ise iç işleri bakanlığından izin
  • Yazışma ve tebligat işlerinden sorumlu kişilerin bilgileri
  • Muvafakatname

Dernek Kuruluş Masrafları

Dernek kurmak aslında ücretsiz olmaktadır. Fakat dernek makbuzları, kırtasiye, mesken gibi bazı giderleri bulunmaktadır. Fakat afaki bir gider bulunmamakla birlikte dernek kuruluşu için hiçbir masraf bulunmamaktadır.

Bu evrakların tamamı dernek kuruluşu için gerekli olan evraklardır. Bu evraklar hazırlandıktan sonra hangi ilde iseniz o ilin dernekler müdürlüğüne ilçelerde ise dernekler büro amirliğine giderek evrak teslimi yapılır.  Bütün bu işlemleri bitirdikten sonra dernek kuruluş işlemleri tamamlanmış bulunmaktadır.

6 thoughts on “Dernek Kuruluşu

1. Dernek kurmak hakkındaki kafamdaki soruların bir çoğunu öğrendim tesekkurler