DERNEK BEYANNAMESİ

DERNEK BEYANNAMESİ ve MUHASEBESİ

Dernekler her yılın ilk dört ayı içerisinde bir önceki yılın bilgilerini içeren dernek beyannamesini mülki amirliğe teslim etmeleri gerekmektedir.

Dernek beyannamenizde tüzel kişiliğinizin kimlik bilgileri, proje, bazı faaliyet ve yayınlarınız, yurtdışı faaliyet ve kaynaklarınız, menkul,  gayrimenkul varlıklarınız, tesisleriniz, bağlı bulunduğunuz ya da kurumunuza bağlı bulunan kuruluşların bilgileri, üye sayınız vb. konular ile bir önceki yılın kesin mizanı bulunmalıdır.

Genelde derneklerin işletme esasına göre beyanları hazırlanır. Ve Tablolarında alacak ya da borç kalanı bulunmaz.

Dernek muhasebesi uzmanlık gerektiren bir iştir. Bu sebeple bu konuda uzman kişilerce hazırlanması önemlidir. Aksi takdirde ileri ki yıllarda ciddi sorunlar oluşabilir. Çünkü unutulmamalı ki! İşletme esasına göre defter tutulmasına rağmen bankalar hesabı, proje, 2860 sayılı yardım toplama vb. bir çok hesabın ayrı izlenmesi, dernekler kanunu ve vergi usul kanunu hükümlerine hakim olan muhasebe uzmanlarının bu ayrıntılara dikkat etmesi gerekmektedir.

Bazı derneklerin beyanı bilanço esasına göre düzenlenir.

İktisadi işletmesi eğer var ise; Ödenmiş sermaye, sermaye artırımı, öz kaynaklarının merkeze aktarılmaları gerçekleştirirken kaynağında yapılan kesinti ve diğer kurallara ayrı bir önem gösterilmelidir.

Beyannamenizi hazırlarken özen göstermelisiniz. Her zaman firmamızdan bu konuda bilgi/yardım alabilirsiniz.

Vergi hukuk sistemimiz beyan esasına dayalıdır. İlk anda fark edilmese bile ileri ki dönemlerde mağduriyet yaşanmaması için  amatör dernek takibi yapan kişilere beyannamenizi hazırlatmamanız tavsiye olunur.